Vmbo en profielen

Nieuwe beroepsgerichte programma's in het vmbo

Met ingang van 2016 werkt rsg de Borgen in de klassen 3 en 4 met (bovenbouw) beroepsgerichte profielen. In totaal zijn er tien profielen. Op de Woldborg bieden wij :

Economie & ondernemen

Kun je goed rekenen? Vind je het leuk om met cijfers en geld te werken? Dan kies je voor dit vmbo-profiel. Je kunt later in een administratief beroep gaan werken, bijvoorbeeld bij een bank of in een hotel. Ook kun je bijvoorbeeld gaan werken in een winkel, of in de mode. Verkoper, inkoper, magazijnmedewerker, kok, receptiemedewerker, administrateur, juridisch medewerker, etaleur. Economie & ondernemen is een breed profiel. In dit profiel maak je kennis met vele werkzaamheden en beroepen.

Techniek

Wat zou het donker zijn zonder onze straatverlichting. En wat te denken van onze mobiele telefoons? Deze zijn niet meer weg te denken uit je dagelijkse leven. Centrale verwarming en stromend water… Voor al deze dingen (en natuurlijk nog véél meer) hebben wij techniek nodig. De vraag naar technisch personeel wordt ook steeds groter, en dan met name naar jonge technici. In deze vmbo-sector heb je verschillende mogelijkheden in de wereld van de techniek:

Dienstverlening en producten

Naast de ‘traditionele’ beroepsgerichte profielen kent het vmbo sinds enkele jaren ook een breed oriënterend profiel: dit profiel, dat dienstverlening en producten D&P heet, biedt leerlingen de mogelijkheid hun keuze uit te stellen en zich breed te oriënteren op de wereld van arbeid en beroep. Door het uitvoeren van allerlei opdrachten leert de leerling zichzelf kennen, leert hij waar hij goed in is en leert hij keuzes te maken. Dienstverlening en producten is  niet aan één sector of werkveld geboden. Kern van het beroepsgerichte profielvak D&P zijn de zogenoemde algemene loopbaancompetenties die in elk beroep nodig zijn. Loopbaancompetenties zijn vaardigheden die je ontwikkelt om zelf meer sturing te geven aan je toekomstige loopbaan (je werk).

Zorg en Welzijn

Wil je later een beroep gaan uitoefenen in de wereld waarin je wilt klaarstaan voor een ander? Dan kies je voor het VMBO profiel Zorg en Welzijn. Je moet natuurlijk wel graag met mensen om willen gaan. Een beetje geduld hebben, goed kunnen luisteren en veel doorzettingsvermogen in je karakter kunnen ook geen kwaad. Heb je dat nog niet zo erg, dan leren we je dat! Met je diploma vmbo Zorg en Welzijn kun je straks een opleiding gaan volgen in de zorgsector, in het welzijnswerk, in de uiterlijke verzorging, in de horeca en facilitaire dienstverlening, in het toerisme, in de sport of in de laboratoriumtechniek.